svētdiena, 2012. gada 2. septembris

Garšas kārpiņu ceļojums apkārt pasaulei

Lai kaut kā piespiestu sevi dažādot ēdienkarti tad, kad it kā liekas, ka nav laika neko īpašu gatavot, vai vienkārši to negribas darīt, bet ir jādara, izdomāju plānu, kā apvienot patīkamo ar lietderīgo. Nolēmu, ka mēs ar Felicitu katras brīvdienas gatavosim kādai valstij raksturīgus ēdienus, papildinot šo garšas kārpiņu ceļojumu ar nelielu ieskatu ģeogrāfijā.
Iesākot pamazām apkopot labas idejas, iegāju azartā, jo patiešām ir tik interesanti izpētīt reģionālo virtuvi, ietekmes, galu galā uzzināt to, ka daudzi it kā zināmi ēdieni ir cēlušies no pavisam citām valstīm, nekā sākotnēji domāju. Princips, pēc kura izvēlēties receptes, ir - pēc iespējas autentiskāk, taču saglabājot zināmu sasaisti ar savu iecienīto pH diētu. Protams, ka receptes ir tik dažādas un ne visas var iedabūt dalītā uztura rāmī, tādēļ mēģināju atrast zelta vidusceļu.

Mūsu pirmais ceļojums sākās šajās brīvdienās, un iesākām pavisam lokāli - no kaimiņzemes Baltkrievijas.
Meklējot receptes, sapratu, ka Baltkrievijas virtuve ir ļoti tālu no tā, kas man asociējas ar garšīgo un veselīgo. Lielākā daļa pamatēdienu recepšu sastāv no divām dažādām gaļām (cūku, liellopu), kartupeļiem, speķa, sēnēm, miltiem ar nelielām dārzeņu piedevām. Beigu beigās tikām pie mazāk ''sātīgiem'', bet joprojām garšīgiem ēdieniem - Baltkrievu boršča, omletes ar sēnēm, pierņiku (halvas kēksu), babņiku (kartupeļu un sēņu sacepumu) un sēņu kotletēm,
Lai bērniem būtu vēl interesantāk, ēdienus arī vērtējām - pēc Felicitas iniciatīvas - 11 ballu sistēmā. Šīsnedēļas favorīti mums ir pierņiks un sēņu kotletes, - abas šīs receptes galvenokārt taisīja Felicita ar nelielu manu līdzdalību un padomiem.

Te neliels ieskats mūsu ceļojumā un beigās arī divas augstāk novērtētās receptes.

Ar sēņu omleti, Baltkrievu brīvdienas iesākot

Šis mazais ceļotājs ēd visu un nesmādē neko.

Felicita ķeras klāt pierņika gatavošanai. Recepte ir šāda:
200 g halvas
1/2 krūzes ievārījuma
1 krūze cukura (mēs likām 1/3 krūzes, jo tāpat rezultāts ir gana salds)
1 ola
1/2 TK vaniļas cukura
1/2 TK sodas
3 krūzes miltu

Samaisa visas sastāvdaļas - miltus iemaisa pašus pēdējos. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem, ietauko cepamtrauku, ieliek tajā mīklu un cep līdz paliek tumšāka. Laiks receptē nebija norādīts un arī man grūti pateikt, jo joprojām eksperimentēju ar savu jauno krāsni, meklējot īsto karstumu, pozīciju un gatavošanas laiku.


Te viena bļodiņa ar Baltkrievu boršču, kas jo īpaši garšoja Felicitai




Nesagraizīts babņiks




Felicita mācās gatavot sēņu kotletes. Recepte arī samērā vienkārša:

500 g sēņu (mēs ņēmām vārītas alksnenes)
1 sīpols
1 burkāns
1 ķiploku daiviņa
4 lociņi
1 ĒK dilles
1 ĒK pētersīļi
1 ola
70 g rīvmaizes
1 maizes šķēle
taukvielas cepšanai

Sēnes cep sviestā 12 minūtes, atliek malā. Sīpolus un burkānus cep apmēram 5 minūtes, pievieno sēnēm. Sēnēm liek klāt arī ķiploku, lokus, dilles, pētersīļus, visu sablenderē. Tad piemaisa rīvmaizi un olu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
Veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep uz pannas līdz gatavas.
Piedevās mēs izvēlējāmies tomātus un gurķus.




Sēņu kotletes man šajās Baltkrievijas dienās garšoja vislabāk.

Iegājuši azartā, mēs jau šodien izlozējām nākamo pieturvietu, Nākamās brīvdienās gatavosim portugāļu ēdienus. Mmmmm... nevaru sagaidīt!





4 komentāri:

  1. Un pēc Portugāles... marš uz Argentīnu! :)

    AtbildētDzēst
  2. Jācer, ka domu spēks nepievils. Man šonedēļ ļooooti gribējās aizceļot uz Spāniju, un, re, Felicita izlozēja kaimiņzemi Portugāli :)

    AtbildētDzēst
  3. Tev reāli ir paveicies, ka jaunatne atbalsta inovācijas virtuvē :) Manējais čalīts ir pilnīgi konservatīvs un biežākais, ko varu dzirdēt ir: kāpēc tu netaisi neko normālu?!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Dažkārt jau nākas pacīnīties, lai jaunā paaudze nerauktu degunu par nezināmo, jo bērniem populārākais secinājums ir ''man negaršo'' tikai tāpēc, ka tie nav makaroni :D Tomēr labāk pacīnīties un piespiest horizontam paplašināties, jo pēc tam izrādās, ka ''bija garšīgi'' :)

      Dzēst